Ruta de la guerra

Ruta de la Guerra

La Ruta de la Guerra Civil, creada el 2016 arran de el projecte “Camins de la Memòria”, és un espai a l’aire lliure pensat com a lloc d’homenatge als que van patir i van participar en la Guerra Civil qualsevol que fos el seu bàndol, ideologia, procedència o creences religioses.

Seguirem les indicacions i visitarem totes aquestes trinxeres conservades. L’itinerari creat permet visualitzar una trinxera completament restaurada de 56 metres de longitud i fins a gairebé tres metres de profunditat i un niu de metralladores construïts entre 1938 i 1939. En el segon tram s’arriba després de travessar un camí recentment condicionat, a través del bosc, i porta a l’visitant a un abric de rases al costat d’un refugi annex.

La ruta curta aconsellem aparcar el vehicle al pàrquing de la urbanització Santa Bàrbara, si triem la ruta llarga deixarem el vehicle a l’aparcament de l’escola per pujar per la mina, lloc on molts veïns de la Vilavella es van refugiar durant la guerra, per trobar-nos amb les trinxeres a dalt, i arribar fins a la Creu de Ferro.

Nius de metralladores

Construïts per la 10ª Companyia d’un dels batallons de la 83D franquista, des d’aquí el seu foc controlava el “Barranc Roget”, després del qual es apostaven les tropes republicanes.

Trinxeres

Durant la Guerra, aquestes trinxeres es van excavar amb càrregues de dinamita; es troben diversos refugis i parets que arribaven gairebé als 2 metres d’alçada, per protegir els soldats de foc enemic.

Inscripció de la Guerra Civil