La Generalitat aprova una ajuda de 149.320€ a l’Ajuntament  de La Vilavella per a posar en valor el seu castell

  • Carmen Navarro: “Gràcies a esta inversió millorarem l’entorn i la il·luminació d’una infraestructura patrimonial molt apreciada per tot el poble”

La Vilavella, 6 d’agost de 2024.- Una de les infraestructures més benvolgudes pels veïns i els visitants de La Vilavella està d’enhorabona. I és que l’Ajuntament de La Vilavella ha aconseguit una ajuda de 149.320,05 euros de la Generalitat Valenciana per a posar en valor el seu reconegut castell.

Esta aportació aprovada per Presidència servirà per a realitzar excavacions arqueològiques, millorar les instal·lacions de la il·luminació exterior i posar en valor el castell. I és que la proposta presentada per l’equip de Govern de La Vilavella ha sigut una de les triades dins de la línia d’ajudes destinades a finançar actuacions per a promoure la protecció, el foment i el desenrotllament del patrimoni i la dinamització cultural, i l’adequació i la renovació de béns i espais municipals de la Comunitat Valenciana,

Carmen Navarro, alcaldessa de La Vilavella, ha celebrat que “és una ajuda molt merescuda perquè en l’equip de Govern estem treballant intensament per a retornar al castell la seua esplendor. Gràcies a esta ajuda de quasi 150.000 euros podrem fer una important inversió per a millorar l’assentament, l’entorn i la il·luminació d’una infraestructura patrimonial molt apreciada pels veïns del poble i que volem posar-la en valor”

L’alcaldessa va voler agrair el treball i la bona predisposició mostrada no sols pels treballadors a l’Ajuntament, sinó també en la Diputació de Castelló, la Direcció Territorial i la Direcció General de la Generalitat Valenciana. “Portem temps treballat intensament i hem obtingut la recompensa per a tots els habitants del poble”, ha assenyalat Carmen Navarro.

Les restes actuals del castell, declarat BIC, són el resultat de l’evolució dels seus espais i estructures al llarg de segles d’ocupació, situant previsiblement el seu origen en època neolítica. Ja existix constància d’activitat per restes ceràmiques en l’Edat del Bronze i posteriorment com a assentament Ibèric. Més tard va ser ocupat en l’època Islàmica on probablement es constituïa el nucli primigeni de la fortalesa en època califal.

Gran part de les estructures que actualment conformen el castell pertanyen a la seua època medieval de dominació cristiana, entre els segles XIII i XIV, quan és ampliat fins a aconseguir el traçat definitiu, després de la seua conquesta per part de Jaume I en 1238. L’any 1250 va passar a les mans de la família Montcada i posteriorment als Centelles. A partir del segle XV, començarà una fase d’abandó del conjunt monumental que acreixeria la decadència de la seua arquitectura, una vegada perduda la seua funció defensiva i de residència dels senyors.

La ubicació d’este castell oferix unes vistes úniques de La Vilavella i els voltants, podent-se veure la localitat de Nules o fins i tot albirar la mar i abasta una superfície de 7.000 metres quadrats aproximadament.

La ruta d’accés és senzilla i hi ha un aparcament habilitat prop d’on comença la sendera d’accés al castell. A més, al costat de les ruïnes hi ha diversos cartells explicatius per a conéixer la història del castell.

COMPARTIR NOTÍCIA