Itinerari 2017-12-08T11:45:48+00:00

Itinerari

L’Espai Miner “Maria Fernanda” és un Museu a l’aire lliure en el qual podem descobrir la Història de la mineria del ferro a la Vilavella a través de la visita a les antigues instal·lacions que formaven l’explotació Maria Fernanda, de la qual reben el seu nom . És part d’un projecte promogut per l’Ajuntament de la Vilavella a través del qual s’ha creat un nou recurs turístic i cultural amb l’objectiu de retre homenatge als miners que van treballar en aquestes explotacions, dedicant la seva vida a fer del nostre municipi un lloc més pròsper.

En la nostra visita, accedint des del mateix camí pel qual pujaven i baixaven els camions fins a la Mina, arribarem a una esplanada on podem observar els carregadors amb els seus tres piqueras per les quals s’abocava el mineral des de la part de dalt. En aquesta mateixa esplanada podem descobrir, a més, una de les casetes d’obra situades en l’explotació destinada a magatzems, que albergava els estris i eines que s’utilitzaven en el dia a dia per part dels miners (pics, cabassos, compressors, bigues , etc.). Darrere d’aquesta caseta, a l’espai ocupat avui per l’escombrera, hi havia els dipòsits d’aigua, avui desapareguts.

A l'esquerra, el carregador de piqueras; en segon pla, els magatzems.

 

A l’esquerra, el carregador de piqueras; en segon pla, els magatzems. (Foto: Arqueocas)

També en aquesta mateixa esplanada trobarem el panell de ferro que ens dóna la benvinguda a l’Espai Miner i dos panells d’informació.

Per les escales recentment condicionades podem pujar posteriorment a l’esplanada del nivell superior, on es troben la majoria d’infraestructures que feien possible el funcionament de la Mina: en un costat trobem el transformador que dotava de llum elèctrica a la Mina i davant el una petita sala destinada a albergar els generadors que alimentaven als aparells elèctrics: ventiladors, compressors, etc.

Transformador elèctric de la Mina

 

Transformador elèctric de la Mina
(Foto: Arqueocas)

Al costat d’aquesta edificació trobem una altra que es divideix en dues estances: a la nostra dreta trobarem la caseta del punxi, que albergava també els vestidors dels miners. A l’esquerra se situava l’oficina de l’encarregat de la mina.

En primer pla, caseta de vestuaris i punxi; darrere, oficina de l'encarregat

 

En primer pla, caseta de vestuaris i punxi; darrere, oficina de l’encarregat
(Foto. Arqueocas)

Com a curiositat, al terra de la sala de vestidors es va realitzar, mentre el ciment del sòl encara estava fresc, un motiu esgrafiat que fa al·lusió al nom de la Mina María Fernanda. Encara que amb el pas del temps gairebé s’ha esborrat, encara es pot llegir:

“1ª (¿M?) MARIA FERNANDA S N M S.A. VILLAVIEJA 15-3- (….) “

Incisió amb el nom de la mina Maria Fernanda

 

Incisió amb el nom de la mina Maria Fernanda
(Foto: Arqueocas)

Entre totes dues edificacions i en el mateix tall de la muntanya, treu el cap la galeria subterrània d’on s’extreia el mineral; el seu recorregut és de més d’un centenar de metres de longitud distribuïts en diversos nivells. Està prohibida l’entrada a aquestes galeries, però abocant al seu interior podem fer-nos una idea de la seva extensió i les difícils condicions de treball en què van haver de treballar els nostres miners. En aquestes galeries encara és possible contemplar estrets túnels i àmplies sales, les bigues col·locades per estrebar els passadissos, zones reforçades amb voltes de pedra seca o els suports per subjectar els cables que il·luminaven l’interior de la mina.

Fotos de l'interior de la galeria

 

Fotos de l’interior de la galeria
(Foto: Arqueocas)

Fotos de l'interior de la galeria Fotos de l'interior de la galeria

 

Fotos de l’interior de la galeria
(Foto: Arqueocas)

Topografia de la bocamina de l'explotació Maria Fernanda

 

Topografia de la bocamina de l’explotació Maria Fernanda
(Fuente: Espeleo Club Castelló)

Per fer-nos una idea exacta de les dimensions de la galeria recomanem fer una ullada al panell d’informació que es troba al costat de la caseta de l’punxi, on a més podem veure un plànol de les instal·lacions i el nostre recorregut per l’Espai Miner.

Per acabar l’itinerari podem apropar-nos fins a la boca dels carregadors i així entendre com s’abocava el mineral de ferro i com passava per les piqueras fins al nivell inferior.

Abans de baixar de nou fent el mateix camí de tornada, recomanem gaudir de les esplèndides vistes panoràmiques de la Plana i el Mar Mediterrani, d’una perspectiva privilegiada del municipi als nostres peus o de la Muntanyeta del Castell sobre la qual es troben els impressionants vestigis de la fortalesa.

Skip to content