Dia de la Comunitat Valenciana

📚 El dimecres 9 d’octubre, com tots els anys, els valencians celebrem la nostra festa.

Però sabeu per què se celebra el Dia de la Comunitat Valenciana el 9 d’octubre i l’Origen del Nou d’Octubre?

Històricament es festeja que en eixa data, l’any 1238, Jaume I va entrar oficialment a la ciutat de València per a alliberar-la del domini musulmà.

A aquest dia se’l considera com la data simbòlica del naixement del poble valencià. No obstant això, no va ser fins al 9 d’octubre de 1338 quan es va començar a celebrar aquest dia tan important, coincidint amb el 100 aniversari del seu alliberament, quan el consell de la ciutat de Valencia va celebrar una processó de commemoració per a demanar a Sant Donís la remissió de la fam que en aquells anys assolava el regne per les males collites. A partir d’eixe any, aquesta data es va anar celebrant anualment.

Les celebracions que s’han realitzat a València des de fa segles van fer que el 9 d’octubre fora triat el dia més representatiu de la conquesta feudal del Regne de València i, per tant, com la data del naixement del poble valencià.

Si voleu saber més coses sobre aquest tema, passeu per la biblioteca. Hem preparat una mostra bibliogràfica sobre Jaume I i la nostra història que estem segurs us agradarà.

Feliç nou d’octubre a tots i totes!

COMPARTIR NOTÍCIA